Het verre oosten is altijd een bron van inspiratie geweest voor menig componist. Hoogtepunten zijn opera's als Turandot en Madame Butterfly van Puccini.
Ook het voormalige Nederlands-Indië met het volk, de taal, de natuur en uiteraard ook vooral de muziek van de gamelan (Javaans/Balinees orkest met overwegend percussie-instrumenten) heeft een aantal, doorgaans vergeten, Europese componisten geïnspireerd. Ofschoon zij volgens de regels van de vroeg 20e eeuwse klassieke muziek componeerden, weerklinkt onmiskenbaar de sfeer van het oude Indië.

Bernard van den Sigtenhorst Meyer  (1880-1953) was in zijn jeugd al gefascineerd door oosterse culturen en zelf zei hij later dat hij altijd van het Oosten had gehouden. Hoewel  Van den Sigtenghorst Meyer vooral bekend geworden is door de heruitgave van de werken van Jan Pieterszoon Sweelinck, is hij in het kader van dit programma interessant door de liederen die hij gemaakt heeft op gedichten over Java.

Lees meer: Bernard van den Sigtenhorst Meyer

Constant van de Wall (1871 – 1945) werd geboren in Soerabaja en bracht zijn jeugd in Semarang door. Hij brak zijn officiersopleiding af om zich op de muziek te richten.

Hij studeerde o.a. in Den Haag piano, muziektheorie en compositie, alwaar hij een zekere bekendheid verwierf met zijn Indische composities. Hij keerde in 1907 terug naar Indië.

Lees meer: Constant van de Wall

De Duitse Paul Seelig (1876 - jappenkamp Mater Dolorosa bij Meester Cornelis 13 juni 1945) was van de zgn. 'Indische componisten' de meest succesvolle van zijn tijd. Hij was een componist, dirigent en pianist, die het grootste deel van zijn leven in Nederlands-Indië leefde. Seelig genoot zijn muzikale opleiding in Duitsland waar hij onder andere piano en cello leerde spelen. In 1898 was hij tweede dirigent van het Stadttheater in Essen. Hij trad onder andere op in Japan, Palestina, Turkije, Roemenië, Hongarije en Nederland.

 In 1900 vestigde hij zich in Surakarta in Nederlands-Indië waar hij het hoforkest van de Soesoehoenan leidde. Ook maakte hij zich de oosterse muziek meester.

Lees meer: Paul Seelig