De Duitse Paul Seelig (1876 - jappenkamp Mater Dolorosa bij Meester Cornelis 13 juni 1945) was van de zgn. 'Indische componisten' de meest succesvolle van zijn tijd. Hij was een componist, dirigent en pianist, die het grootste deel van zijn leven in Nederlands-Indië leefde. Seelig genoot zijn muzikale opleiding in Duitsland waar hij onder andere piano en cello leerde spelen. In 1898 was hij tweede dirigent van het Stadttheater in Essen. Hij trad onder andere op in Japan, Palestina, Turkije, Roemenië, Hongarije en Nederland.

 In 1900 vestigde hij zich in Surakarta in Nederlands-Indië waar hij het hoforkest van de Soesoehoenan leidde. Ook maakte hij zich de oosterse muziek meester.

Hij nam, na diens dood, de uitgeverij en muziek- en instrumentenhandel van zijn vader in Bandung over. In 1911 werkte hij als orkestdirecteur bij het koninklijk orkest in Bangkok (Siam).

Seelig componeerde met een wisselwerking tussen oosterse en westerse muziek. Zijn werk werd onder andere uitgevoerd door Käthe Haasse (de moeder van Hella Haasse), de operazangeres Éva Gauthier en recentelijk door Renate Arends en Henk Mak van Dijk.
Seelig overleed tijdens de Tweede Wereldoorlog in een jappenkamp.